דילוג לתוכן

דע את זכויותך 2022

1. תקופת הדיווח - ׳שנת מס׳

שנת המס 2022 מתחילה ב-1.1.2022 ומסתיימת ב-31.12.2022(1), וזו התקופה שעליה נסב הדוח.

 

2. פתיחת תיק לעוסק פטור והחזר מס מהאזור האישי שלך ברשות המסים או מדף השירות באינטרנט

בפתיחת תיק מקוונת לזוגות נשואים נדרש לבחור את אחד מבני הזוג כבן הזוג הרשום, האחראי להתנהלות מול רשות המסים הסבר מפורט בפרק א' סעיף 6.

 2.1. פתיחת תיק לעוסק פטור

הגשת בקשה לפתיחת תיק לעוסק פטור במע"מ מיועדת אם הנך עומד בתנאים הבאים:
א. מחזור ההכנסות של העסק אינו עולה על 102,292 ש"ח בשנה (נכון לשנת מס 2022). מדובר על ההכנסות הצפויות מהעסקאות ללא הוצאות (ברוטו) ולא ברוווח הנקי, לכן לא כולל הכנסותיך כשכיר עם משכורות ואחרות.
ב. אינך עוסק במקצוע חופשי כגון: עורך דין, רואה חשבון, יועץ מס, אדריכל וכיו"ב.

ממה פטור העוסק פטור במע"מ?

לאחר פתיחת תיק של עוסק פטור במע"מ לא תצטרכו לשלם מע"מ על העסקאות, ויהיה אסור לכם לגבות מע"מ מהלקוחות.
מסיבה זו, לא תהיו רשאים להוציא חשבונית מס ללקוחות, אלא קבלות בלבד.

ממה לא פטור העוסק פטור במע"מ?

א. מתשלום מס הכנסה וחובת דווח למע"מ ולמס הכנסה פעם בשנה.
ב. חובת דיווח ההכנסות למע"מ רק פעם בשנה, עד 30.01 של השנה החדשה בגין השנה הקודמת, לעומת עוסקים מורשים שמחויבים לדווח באופן חודשי או דו-חודשי.
ג. למס הכנסה נדרש למלא דוח שנתי, ניתן להגיש את הדו"ח באופן מקוון.
ד. במידה והינך מעסיק עובדים ניתן לפתוח גם תיק ניכויים באמצעות המערכת.
מסמכים שיש לצרף:

  • צילום ת"ז/רשיון נהיגה 
  • חוזה שכירות או רכישה (למקרה שקיים נכס בשכירות) 
  • עבור זוגות נשואים החיים בנפרד ומעוניינים לשנות  את מעמדם ל"פרודים" במרשמי רשות המסים בכדי להגיש בנפרד - טופס 4440 חתום ע"י עורך דין.

2.2. פתיחת תיק באינטרנט למגיש בקשה להחזר מס

במקרה ואין לך תיק או שנת המס הרלוונטית אינה פתוחה לשידור, בעת שידור הבקשה (דוח) תוצג לך הודעה "לא קיים רישום במערכת. יש לבצע תחילה רישום בלינק המופיע בתחתית המסך".

יש להיכנס לאזור האישי וללחוץ על "בקשה להחזר מס", או דרך הקישור.
הגשת בקשה מהירה ומקוונת פתוחה לשנת מס 2019 ואילך. הגשת בקשה לשנים 2017-2018 ניתן יהיה להוריד את הטופס ולהגיש אותו דרך משרד השומה במערכת לפניות הציבור.
ניתן להגיש בקשות להחזר מס עד שש שנים מתום שנת המס.

 


1. פ.מ.ה. סעיף 1 — הגדרת שנת מס; ס"ח 1197, 16.10.86.

3. הדוחות שיש להגיש

יש להגיש דין וחשבון שנתי על ההכנסה בשנת המס על גבי טופס 1301, בצירוף הנספחים הנלווים אליו. יחיד המבקש להגיש דוח בנפרד מבן זוגו, רשאי לעשות כן; יש לציין זאת בגוף הדוח ולצרף הצהרה במידת הצורך ראה פרק ג׳ סעיף 14.

דוח ״מקוון״:

יחיד החייב בהגשת דוח ויש לו הכנסה מעבודה, מעסק או משלח יד או חקלאות, נדרש להגיש את הדוח השנתי שלו לאחר שידורו באופן מקוון. ראה בפרק א׳ פירוט לגבי הפטורים מהגשת דוח מקוון.

דוח “מקוון״ ייחשב כדוח המוגש לאחר ששודר באינטרנט או שודר על-ידי מייצגים בחיבור ישיר למערכת המחשב של רשות המסים.

שידור דוח מקוון מלא: יש לשדר דוח מקוון מלא כולל המסמכים המצורפים אליו במערכת ממוחשבת. המשדר יצרף את הצרופות כקובץ או כמספר קבצים ובסיום מילוי הדוח וטעינת הקבצים יוכל לבצע את שידור ואישור הגשת הדוח. המייצג המשדר את הדוח צריך לאחר סיום שידור הדוח להחתים את את בן הזוג הרשום על גבי הדוח השנתי, להטעין את קובץ הדוח החתום, ולהגישו (לחיצה על מקש הגשה באופציה שניה ״הגשה מקוונת לדו"ח ששודר עם מסמכים - חדש") לאשר את הגשת הדוח ומומלץ לשמור את אישור ההגשה. אם "בן הזוג הרשום" משדר את הדוח, אין צורך בחתימה אלא באישור מקוון בלבד. לעזרת המשדר יש במערכת שידור דוח מקוון מלא לומדה המסבירה באופן ידידותי את תהליך שידור והגשת הדוח.

שידור באינטרנט יתבצע באמצעות אתר האינטרנט של רשות המסים המלווה בדברי הסבר ובסימולטור, וכתובתו go.gov.il/taxes. בנוסף, המוקד הטלפוני של רשות המסים מספק תמיכה טכנית ומענה לשאלות העולות בנושא שידור הדוח, ומספרו 4954* או 02-5656400.

אם הדוח שודר באופן מקוון אך לא הוגש באופן מקוון, חובה להגיש את הדוח במשרד. לאחר שידור הדוח באינטרנט חובה להדפיסו. המערכת תנפיק שני העתקים של הדוח ששודר באינטרנט, עליהם יופיע הברקוד שהונפק ממערכת המחשב של רשות המסים. יש להגיש אחד ההעתקים חתום בצירוף הנספחים והאישורים כנדרש למשרד השומה או במערכת פניות הציבור ולקבל אישור הגשה על גבי ההעתק השני. כל עוד לא הוגש במשרד השומה פלט הדוח שהודפס (גרסה אחרונה ששודרה) ממערכת האינטרנט, לא תיקלט הגשתו ודוח ששודר בלבד לא ייחשב כדוח שהוגש.

יובהר כי בשלב זה ניתן להגיש את הדוח המקוון באחת משתי האפשרויות שהוצגו לעיל. רשות המסים ממליצה על הגשת הדוח באופן מקוון מלא.


נספחים לדוח:

נספח א׳: אם היו לך הכנסות מעסק או משלח יד, צרף פירוט בנספח א׳ לדוח או על גבי טופס אחר במתכונתו (טופס 1320).

נספח ב׳: אם הייתה לך הכנסה מרכוש, צרף נספח ב׳ (טופס 1321). תוכל לפרט שם הוצאות או הקלות ממס אותן הינך דורש.

נספחי ג׳: אם היו לך הכנסות ממכירת ניירות ערך סחירים (שאינן הכנסה מעסק בידך או שלא דרשת בגינן הוצאות מימון), צרף נספח ג׳ ו/או נספח ג1 ו/או נספח ג2 לפי העניין (טופס 1322, 1325, 1326). יש לשדר נספח ג׳ באינטרנט למי שמגיש דוח מקוון.

נספח ד׳: אם היו לך הכנסות מחו״ל, בין אם בגינן הינך דורש זיכוי בשל מס ששולם בחו״ל או קיזוז הפסדים בחו״ל, בין אם לאו, צרף נספח ד׳ (טופס 1324). יש לשדר נספח ד׳ באינטרנט למי שמגיש דוח מקוון.

הסברים מפורטים לנספחים הנ״ל ראה בסוף פרק ד׳.

טופס 6111 - נספח לדוח(2)

טופס 6111 מהווה נספח לדוח השנתי ומפורטים בו נתוני הדוחות הכספיים: דוח רווח והפסד, מאזן ודוח התאמה למס.

הטופס מיועד לבעלי הכנסה מעסק או משלח יד. בשנת המס 2022, אינם חייבים בהגשת הנספח מי שמחזור עסקיהם אינו עולה על 300,000 ₪ (כולל מע״מ). כמו כן, פטורים מהגשתו חקלאים עליהם חלה תוספת י״ב להוראות ניהול ספרים.

את הנספח חובה לשדר באינטרנט או באמצעות מחשב רשות המסים. על-פי החוק אם חלה עליך חובה לנהל מערכת חשבונות לפי שיטת החשבונאות הכפולה או שהינך מנהל מערכת חשבונות ממוחשבת, הינך חייב בהגשת טופס 6111 באופן מקוון. על-פי פרשנות הוראות ניהול פנקסים, כל המנהל רישום ממוחשב כלשהו ייחשב כמנהל מערכת חשבונות ממוחשבת.

אם הדוח השנתי משודר במערכת הישנה ולא בדוח מקוון מלא, אזי לאחר שידור באינטרנט עליך לצרף לדוח את הגרסה המודפסת חתומה, על גביה מוטבע מספר הגרסה שנקלט במערכת (עמוד 1 בלבד).

יש לסמן על גבי הדוח השנתי (טופס 1301) את פרטי הגשת טופס 6111.

בשידור הדוח השנתי באופן מקוון, רצוי להתחיל בשידור טופס 6111 ובמסך האחרון לפני אישור הגשת הדוח, לציין שיש לראות בטופס 6111 ששודר כחלק מהדוח השנתי. במקרה של שידור  טופס 6111  לאחר הגשת הדוח השנתי, בתום תהליך השידור עליך להצהיר כי הנך מבקש לראות בשידור הטופס כחלק מהדוח השנתי שהוגש.  בשני המקרים אין צורך בהדפסת וצרוף הטופס. קליטת ואישור הגשת טופס 6111 מתבצעת באופן אוטומטי. 

ראה גם מסמכים ונספחים שיש להגיש בפרק ג׳ להלן.

 


2. פ.מ.ה. סעיף 240ב.

סימנייה