אופן קביעת המקדמות ותשלומם לשנת המס 2023
1. מקדמות בגין הכנסות מעסק, ממשלח-יד ומהכנסות אחרות
לנישום נשלח פנקס מקדמות או "הודעה על דרישה לתשלום מקדמות באופן מקוון ללא פנקס". על הנישום לשלם בהתאם לנקבע בפנקס או בהודעה.
חיוב המקדמות לתשלום בשנת המס השוטפת נקבע לפי נתוני ה"שומה" ב"שנה הקובעת".(1)
"שנה קובעת" לעניין זה היא שנת המס האחרונה שיש לה שומה, עד אחד בינואר של שנת המס השוטפת (לגבי שנת המס 2023 - שומה שיצאה עד (01/01/2023).
״שומה״ לעניין זה היא "שומה עצמית" (שומה על-פי הדו"ח שהוגש לפקיד השומה), או שומה שערך פקיד השומה, והנישום לא השיג עליה (שומה סופית).(2)
דרישת המקדמות תתעדכן באופן אוטומטי אם דו"ח לשנה קודמת הוגש לפני 1 בינואר של שנת המס השוטפת ותוקצר במשרד השומה לאחר תאריך זה.(1)
א. מקדמות על-פי שיעור "ממחזור עסקאות"(3)
לעניין "מחזור עסקאות" יראו את מחזור העסקאות (כמשמעותו בחוק מס ערך מוסף), הכולל את כל סוגי ההכנסות לפי סעיפים 2 או 3 לפקודת מס הכנסה, שהופקו או נצמחו בישראל או מחוץ לישראל.
במחזור העסקאות לא ייכללו רווחי הון לפי חלק ה' לפקודת מס הכנסה, מס שבח, הכנסות עבודה והכנסות בשיעורי מס מיוחדים (כפי שיפורט בהמשך).
שיעור המקדמה ייקבע על-פי היחס שבין המס שחויב בו הנישום ב"שנה הקובעת" ובין סך מחזור העסקאות, שהופקו או נצמחו בישראל או מחוץ לישראל.
נישום הנדרש במקדמה בשיטה זו ידווח וישלם מדי חודש, החל ב-15/02/2023 ועד 15/01/2024, סכום השווה למכפלת מחזור העסקאות הכולל את ההכנסות כאמור, בשיעור שנקבע על-פי נתוני "השנה הקובעת". לדוגמה:
נישום הגיש דו"ח לשנת 2021. על-פי הדו"ח הסתכם מחזור ההכנסות מעסק בישראל ומחוץ לישראל בסך 120,000 ₪. המס המגיע בגין הכנסות אלו על-פי הדו"ח שהגיש הסתכם ב-12,000 ₪, כלומר שיעור המקדמה הוא 10%.
בשנת 2023 יהיה על הנישום לשלם מדי חודש מקדמה בשיעור של 10% בגין הכנסותיו מעסק וממשלח-יד וכן הכנסות אחרות שהופקו או נצמחו בישראל ומחוץ לישראל.
מקדמות לפי שיעור בתדירות דו-חודשית(4)
נישומים הנדרשים לפי שיעור, שסכום מקדמותיהם השנתיות עד 35,000 ₪, יידרשו לדווח ולשלם את המקדמות בגין ההכנסות כאמור מדי חודשיים, החל ב-15/03/2023 ועד 15/01/2024. רק נישומים שקיבלו אישור בפנקס המקדמות או ב״הודעה על דרישה לתשלום מקדמות באופן מקוון ללא פנקס״, יהיו רשאים לדווח ולשלם מדי חודשיים. שיעור המקדמה הדו-חודשית שיש לשלם ייקבע על-פי היחס שבין המס שחויב בו הנישום ב"שנה הקובעת" ובין סך מחזור העסקאות, שהופקו או נצמחו בישראל ומחוץ לישראל.
ב. מקדמות על-פי המס ב"שנה הקובעת" (שיטת הסכומים)(5)
נישומים הנדרשים לפי סכום, יידרשו לשלם ב-10 תשלומים שווים (פברואר עד נובמבר) מקדמה על חשבון המס שיגיע מהם בשנה השוטפת. סכום המקדמה יקבע על-פי המס ב"שנה הקובעת" כשהוא מתואם לערכי השנה השוטפת, על-פי שיעורי הגדלה הנקבעים בצו שר האוצר.(6)
ג. דחייה במועדי תשלום המקדמה בשל ימי מנוחה
כאשר בחמשת הימים שקדמו למועד תשלום המקדמה היו לפחות שלושה ימי מנוחה (כולל חול המועד), יידחה מועד תשלום המקדמה ליום הרביעי שלאחר תום ימי המנוחה.(7)
כאשר היום ה-15 בחודש (מועד הדיווח והתשלום על- פי החוק) חל ביום המנוחה השבועי של החייב בדיווח ובתשלום, לפי דתו, יידחה הדיווח והתשלום ליום העסקים שבא לאחר יום המנוחה השבועי האמור.
2. תשלום מקדמות מס בגין הכנסות בשיעורי מס מיוחדים בישראל ובחו"ל
חלה חובה לשלם מקדמות מס בגין הכנסות מיוחדות המפורטות מטה, ששיעור המס בגינן מוגבל.
חובה זו חלה על יחידים: תושבי ישראל (לרבות שכירים), שההכנסה החייבת הופקה או נצמחה בישראל או מחוץ לישראל, וכן על תושבי חוץ בגין הכנסות שהופקו בישראל.(8)
א. ההכנסות המיוחדות
שיעורי המס מההכנסות בשנת המס 2023
ריבית על פיקדון - 15%, 25%
ריבית על ניירות ערך ותוכניות חיסכון(9) - 15%, 25%
דיבידנד - 25%, 30%
דיבידנד מחברות זרות(10) - 25%, 30%
דיבידנד רעיוני מחברה נשלטת זרה(11) - 25%, 30%
השכרת מקרקעין בחו"ל(12) - 15%
רווח הון במכירת ניירות ערך 15%, 20%, 25%, 30%
הגרלות והימורים בישראל ומחוץ לישראל(13) - 35%
ב. הכנסות מהשכרה בישראל(14)
יחיד שיש לו הכנסה מהשכרת דירה למגורים בישראל, שאינה מגיעה לכדי עסק, ואינו פטור ממס על הכנסה זו, רשאי לשלם מס בשיעור 10% לגבי ההכנסות מהשכרת דירה למגורים בישראל (במקום בשיעורי המס הרגילים).
ג. אופן התשלום
יחיד בעל תיק פעיל במס הכנסה - באמצעות תשלום באתר רשות המסים באינטרנט, או באמצעות שובר תשלום מיוחד שאפשר להפיק ממערכת המייצגים או להזמין ממשרד המס.
יחיד ללא תיק פעיל במס הכנסה - באמצעות תשלום באתר רשות המסים באינטרנט, או באמצעות טופסי דיווח מקוצר שאפשר לקבל במשרדי המס:
- הכנסות ורווחי הון בחו"ל (טופס 351)
- הכנסות מהשכרת מקרקעין בחו"ל (טופס 352)
- הכנסות מהשכרת דירה למגורים בישראל (טופס 353).
ד. מועדי התשלום
- השכרת דירה למגורים בישראל - תוך 30 יום מתום שנת המס(14)
- יתר ההכנסות המיוחדות שנמנו לעיל, עד 30 באפריל בשנת המס הבאה (11, 12, 13, 14)
לתשלום שישולם בפיגור יתווספו הפרשי הצמדה וריבית מתום שנת המס ועד למועד התשלום.
ה. מקדמה בגין מכירת נכס(15)
חלה חובה לדווח על כל מכירת נכס תוך 30 יום מיום המכירה, בין אם תוצאת החישוב היא רווח הון ובין אם היא הפסד הון.
חובת הדיווח כוללת פירוט וחישוב המס על גבי טופס 1399(י).
לפקיד השומה סמכות להגדיל את סכום המקדמה.
ו. דיווח ותשלום מקדמות בגין עסקאות בניירות ערך(16)
חלה חובה לדווח ולשלם מקדמות בגין עסקאות הוניות בניירות ערך הרשומים למסחר בבורסה (בישראל או מחוץ לישראל).
הדיווח על רווח ההון יתייחס רק לניירות הערך שלא נוכה מהם מלוא המס במקור.
חובת הדיווח ותשלום המקדמה היא פעמיים בשנה:
ב-31/07 בגין העסקאות בתקופה ינואר-יוני.
ב-31/01 בגין העסקאות בתקופה יולי-דצמבר בשנה שקדמה לדיווח.
3. קיזוז ניכויים במקור שלא משכר, הפחתת מס זר ותשלומים אחרים
א. קיזוז ניכויים במקור שלא משכר(17)
נישום שנקבעה לו מקדמה, אם על- פי שיעור ממחזור העסקאות, ואם על- פי סכום, רשאי לקזז מסכום המקדמה החודשית ניכויים במקור שלא משכר, שנוכו ממנו, עד תום החודש שלפני החודש שבו חל מועד תשלום המקדמה. תנאי הכרחי לניכוי כאמור הוא קיום אישור רשמי על הניכוי במקור.
היות שהניכוי במקור ממשכורת מכסה, ברוב המקרים, 100% מהמס המגיע בעד ההכנסה ממשכורת, לא נדרשות מקדמות מהכנסות ממשכורת. נישומים שיש להם הכנסות גם ממשכורת וגם ממקורות אחרים נדרשים לשלם מקדמה רק על החלק שלא כוסה על ידי ניכוי במקור ממשכורת, ולכן לא יוכלו לנכות מסכום המקדמה סכומים שנוכו במקור ממשכורת.
ב. הפחתת מסי חוץ ממקדמה שוטפת
אין להפחית מהמקדמה השוטפת מסים ששולמו מחוץ לישראל בגין הכנסות שהופקו או נצמחו מחוץ לישראל. מס זר ששולם יינתן כזיכוי בהתאם לכללי המקור במסגרת הדו"ח השנתי.
ג. קיזוז מקדמות ששולמו בגין הוצאה עודפת(18)
חברה רשאית לקזז ממקדמותיה גם מקדמות ששולמו בשל הוצאה עודפת, בגין שנת המס השוטפת.
ד. קיזוז ניכויים מתשלומים חריגים לבעלי שליטה(19)
חברה רשאית לקזז ממקדמותיה גם ניכויים במקור מתשלומים חריגים לבעלי שליטה, למעט תשלומי משכורת רגילה והחזר הוצאות.
ה. אופן הדיווח והקיזוז במהלך השנה
יש לדווח בטופס המקדמה השוטפת הן על סך כל הניכויים שלא משכר שנוכו (חברה רשאית לכלול גם את סכומי המקדמה ששולמו בשל הוצאה עודפת ואת הניכוי מתשלומים חריגים לבעלי השליטה) והן על סכום הניכוי במקור לקיזוז מהמקדמה, עד גובה אותה מקדמה.
אם הניכוי במקור בחודש מסוים עולה על סכום המקדמה השוטפת, הנישום זכאי להפחית את יתרת הניכוי במקור מסכום המקדמות בחודשים הבאים.
ו. קנסות על קיזוז ניכוי במקור שלא כדין(20)
נישום שקיזז סכומי ניכוי במקור מסכום המקדמות שהוא חייב לשלם, אך לא היה לו לגביהם אישור בכתב, או שנוכו לאחר תחילת החודש שבו חל תשלום המקדמה, יחויב בקנס בסכום הגבוה פי שלושה מסכום הניכוי שקוזז שלא כדין.
בנוסף, יוטל קנס מנהלי בגובה הניכוי במקור שקוזז שלא כדין, במקרים שהעבירה מהותית ו/או בזדון ו/או בכוונה.(21)
4. ביטול או הקטנת מקדמות
נישום רשאי לבקש מפקיד השומה להקטין את המקדמה או לפטור לגמרי מתשלומה אם לדעתו סכום המקדמות שנתבע לשלם, בכל אחת מהחלופות, יעלה על סכום המס שיגיע ממנו בשנת המס.(22)
בקשה מנומקת בעניין זה יש להגיש לפקיד השומה באמצעות טופס 2216/א ולצרף מסמכים להוכחת הטענה.
למייצגים ניתנת האפשרות להקטין או לבטל את מקדמות לקוחותיהם, בכפוף לכמה מגבלות וכללים שנקבעו בנדון.
מועד אחרון לביטול או להקטנת מקדמות הוא עד 31 בינואר של שנת המס הבאה (לדוגמה: לשנת 2023 - עד 31/01/2024)
מי שחייב לנהל פנקסי חשבונות ולא מנהלם אינו זכאי להקטנת מקדמות או לפטור מתשלומן.
5. הפרשי הצמדה וריבית בגין הקטנת מקדמות לא מוצדקת(23)
מי שביקש להקטין מקדמות במישרין או באמצעות המייצג, ובקשתו אושרה, אך לאחר שהגיש את הדו"ח השנתי לאותה שנה התברר כי המס על-פי הדו"ח עולה על סכום המקדמה המופחתת, יחויב בריבית והפרשי הצמדה לתקופה מאמצע שנת המס עד תום שנת המס, או עד יום תשלום המקדמה, לפי המוקדם, על ההפרש שבין סכום המקדמה המופחתת ובין המס לפי הדו"ח, או סכום המקדמה המקורית - לפי הנמוך מביניהם.
6. הגדלת מקדמות במהלך השנה
א. אם במהלך השנה השוטפת (שנת המקדמות), לאחר 1 בינואר הוגש דו"ח לשנה קודמת (2022), והמס על- פיו גבוה מהמס בשנה הקובעת, תידרש מקדמה גבוהה יותר על בסיס המס בשנה הקודמת.(24)
ההגדלה תבוצע בתום 30 ימי השהיה. במשך תקופת ההשהיה ניתנת אפשרות לבדוק את נכונות נתוני השומה וההגדלה.
ב. אם בידי פקיד השומה יש נתונים או טעמים סבירים להניח, כי המס שיגיע מנישום מסוים בשנה השוטפת יהיה גבוה ב-20% או 500,000 ₪ (הנמוך ביניהם) מהמס שנקבע כמקדמה, הוא רשאי להגדיל את המקדמה בהתאם.(25)
על הגדלה זו יש זכות להגיש השגה למשרד השומה. המייצגים יכולים לערוך פעולת הקטנה או ביטול, במקרה של הגדלה כאמור. פעולה זו מותנית בבדיקה על-ידי משרד השומה.